Bagettet a főgonosznak


Ez a klasszikus látványpékség. Külsőre állat és elájultam, hogy mindenféle kenyérsütő gép nélkül, puszta kézzel milyen pofás bagetteket tudok, de miután kihűlt és hatalmas elvárásokkal megkóstoltam, jött a pofára esés. Sajnos arra már pontosan nem emlékszem, hogy mi nem ízlett, mert öt évvel ezelőtt voltam idegrendszerileg annyira toppon, hogy neki merjek állni egy ilyen kelesztgetős, dagasztgatós csodának, de a csalódottságomra határozottan emlékszem. Így most okulásként és magamnak is emlékeztetőként teszem közzé a receptet, hogy ezt NE!:) Mondjuk az elkészítés része hasznos volt. Ha valakinek a hozzávalók tekintetében is van valamilyen használható bagett receptje, azt azért nagyon megköszönném.

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál só
  • 250 ml langyos víz
  • 250 g zsírszegény túró
  • 4 evőkanál olívaolaj
Díszítéshez:
  • szezámmag, mák, köménymag, durvább szemű só
Elkészítés:
  • a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az élesztővel jól összekeverjük
  • hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) magas fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk
  • a tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk (alsó-felső sütésre tettem be a sütőbe 50 fokon 25 percre)
  • a tésztát enyhén belisztezett munkalapon még egyszer jól átgyúrjuk és négy egyenlő részre osztjuk
  • formázzunk kb. 40 cm hosszú hengereket a tésztából és helyezzük a tepsibe
  • kenjük meg a bagettek tetejét kevés vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, mákkal, szezámmaggal vagy durva szemű sóval
  • végül a tetejüket ferdén vágjuk be és hagyjuk a tésztát még 30 percig meleg helyen kelni (ismét sütő 50 fok)
  • a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a bagetteket megsütjük
Alsó és felső sütés:
  • kb. 200 fokon (előmelegítve)
Légkeveréses:
  • kb. 180 fok (előmelegítve)
Gáz:
  • 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő:
kb. 25 perc

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...