Tényleg az, rögtön! Nálunk elég nagy sláger már kb 15 éve és eddig nem is nagyon árultam el a receptjét.:)
Hozzávalók (kb 80 db)
- 125 g méz
- 125 g vaj
- 3 tojás (L méret)
- 1 citrom (néha kimarad, és úgy is finom)
- 250 g porcukor
- 500 g liszt (az eredeti receptben 250 g finomliszt és 250 g rozsliszt, szerintem finomliszttel finomabb;-))
- 1 cs sütőpor
- 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
- dió a díszítéshez (50-60 g)
- felforrósítjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk kihűlni
- simára keverjük a tojásokat 2 evőkanál citromlével és a porcukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt mézes keveréket
- összekeverjük a lisztet a mézeskalácsfűszerrel, a citrom reszelt héjával és a sütőporral, majd több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk
- alaposan összekeverjük
- elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és legalább 3 órára, de még jobb ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük
- majd a tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, és most ne ijedjetek meg, de rossz emlékű matematikai szöveges feladat érzést fogok okozni: 8 részre osztjuk és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd mindegyik rudat 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük
- stréberek a tetejét megkenhetik 1 kk tejszínnel elhabart tojással (de ezt a hozzávalókban nem írtam, bocs), és a gombócok tetejére egy-egy diót teszünk
Sütés:
- 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 10-12 percig sütjük
- rácsra rakva hagyjuk kihűlni
- jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eláll (ezt még soha nem próbáltam ki)
- mazoichstáknak elárulom, hogy 1 db kb 58 kcal
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése