Puha mézespogácsa






Tényleg az, rögtön! Nálunk elég nagy sláger már kb 15 éve és eddig nem is nagyon árultam el a receptjét.:)


Hozzávalók (kb 80 db)

  • 125 g méz
  • 125 g vaj
  • 3 tojás (L méret)
  • 1 citrom (néha kimarad, és úgy is finom)
  • 250 g porcukor
  • 500 g liszt (az eredeti receptben 250 g finomliszt és 250 g rozsliszt, szerintem finomliszttel finomabb;-))
  • 1 cs sütőpor 
  • 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • dió a díszítéshez (50-60 g)

Elkészítés:

  • felforrósítjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk kihűlni
  • simára keverjük a tojásokat 2 evőkanál citromlével és a porcukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt mézes keveréket
  • összekeverjük a lisztet a mézeskalácsfűszerrel, a citrom reszelt héjával és a sütőporral, majd több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk
  • alaposan összekeverjük 
  • elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és legalább 3 órára, de még jobb ha egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük
  • majd a tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, és most ne ijedjetek meg, de rossz emlékű matematikai szöveges feladat érzést fogok okozni: 8 részre osztjuk és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd mindegyik rudat 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük
  • stréberek a tetejét megkenhetik 1 kk tejszínnel elhabart tojással (de ezt a hozzávalókban nem írtam, bocs), és a gombócok tetejére egy-egy diót teszünk

Sütés:

  • 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 10-12 percig sütjük
  • rácsra rakva hagyjuk kihűlni
  • jól záródó fémdobozban 3-4 hétig eláll (ezt még soha nem próbáltam ki)
  • mazoichstáknak elárulom, hogy 1 db kb 58 kcal

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...