Mézeskalács




Ebből a receptből régen a karácsonyfára is csináltam díszeket, és ajándékkísérőként is tökéletesen működnek, ha rendelkeztek időtágítóval.:)

Hozzávalók: (kb 70-80 darabhoz)

  • 50 g vaj
  • 60 g kristálycukor (vagy barna)
  • 125 g méz
  • 1 citrom (nem feltétlenül kell, bár úgy finomabb)
  • 250 g finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1-1 mk őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
  • 1 tojás


Díszítéshez:

  • 100 g étcsoki
  • cukorgyöngy

Elkészítés:

  • a vajat, cukrot és a mézet folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd kihűtjük a keveréket
  • összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat
  • a kihűlt mézes masszához adjuk a tojást és villával jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük
  • a meglehetősen ragacsos masszából cipót formálunk, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, de inkább egész éjszakára a hűtőbe tesszük
  • majd a tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és lisztbe mártogatott tetszőleges formákkal vagy sütipecséttel kiszúrjuk

Sütés:

  •  200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 7-8 percig sütjük
  • rácsra téve hagyjuk kihűlni
  • ha eszméletlenül sok energiánk van, akkor az étcsokit felolvasztjuk, belemártogatjuk a kihűlt sütit és megszórjuk cukorgyönggyel
  • ha az idegrendszerünk is a toppon van, akkor porcukros tojásfehérjével megírhatjuk
  • ha van egy kreatív öcsénk, akkor javasolni fogja, hogy csak az alját mártsuk bele étcsokiba, mert úgy olyan íze lesz mint a mézes keksznek
  • ha éppen az anyukánk is jelen van, akkor erre a felvetésre nem reagálunk semmit 
  • ha jót akarunk magunknak, akkor úgy hagyjuk ahogy van, mert kb fél nap alatt elfogy

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...