Ebből a receptből régen a karácsonyfára is csináltam díszeket, és ajándékkísérőként is tökéletesen működnek, ha rendelkeztek időtágítóval.:)
Hozzávalók: (kb 70-80 darabhoz)
- 50 g vaj
- 60 g kristálycukor (vagy barna)
- 125 g méz
- 1 citrom (nem feltétlenül kell, bár úgy finomabb)
- 250 g finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 1-1 mk őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt szerecsendió
- 1 tojás
Díszítéshez:
- 100 g étcsoki
- cukorgyöngy
Elkészítés:
- a vajat, cukrot és a mézet folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd kihűtjük a keveréket
- összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat
- a kihűlt mézes masszához adjuk a tojást és villával jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük
- a meglehetősen ragacsos masszából cipót formálunk, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, de inkább egész éjszakára a hűtőbe tesszük
- majd a tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és lisztbe mártogatott tetszőleges formákkal vagy sütipecséttel kiszúrjuk
Sütés:
- 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső) 7-8 percig sütjük
- rácsra téve hagyjuk kihűlni
- ha eszméletlenül sok energiánk van, akkor az étcsokit felolvasztjuk, belemártogatjuk a kihűlt sütit és megszórjuk cukorgyönggyel
- ha az idegrendszerünk is a toppon van, akkor porcukros tojásfehérjével megírhatjuk
- ha van egy kreatív öcsénk, akkor javasolni fogja, hogy csak az alját mártsuk bele étcsokiba, mert úgy olyan íze lesz mint a mézes keksznek
- ha éppen az anyukánk is jelen van, akkor erre a felvetésre nem reagálunk semmit
- ha jót akarunk magunknak, akkor úgy hagyjuk ahogy van, mert kb fél nap alatt elfogy
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése