Ez a klasszikus
látványpékség. Külsőre állat és elájultam, hogy mindenféle
kenyérsütő gép nélkül, puszta kézzel milyen pofás bagetteket
tudok, de miután kihűlt és hatalmas elvárásokkal megkóstoltam,
jött a pofára esés. Sajnos arra már
pontosan nem emlékszem, hogy mi nem ízlett, mert öt évvel ezelőtt
voltam idegrendszerileg annyira toppon, hogy neki merjek állni egy
ilyen kelesztgetős, dagasztgatós csodának, de a csalódottságomra
határozottan emlékszem. Így most okulásként és magamnak is
emlékeztetőként teszem közzé a receptet, hogy ezt NE!:) Mondjuk az elkészítés része hasznos volt. Ha valakinek a hozzávalók tekintetében is van valamilyen használható bagett receptje, azt azért nagyon megköszönném.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csapott evőkanál só
- 250 ml langyos víz
- 250 g zsírszegény túró
- 4 evőkanál olívaolaj
- szezámmag, mák, köménymag, durvább szemű só
- a lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az élesztővel jól összekeverjük
- hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) magas fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk
- a tésztát letakarva meleg helyen kelni hagyjuk (alsó-felső sütésre tettem be a sütőbe 50 fokon 25 percre)
- a tésztát enyhén belisztezett munkalapon még egyszer jól átgyúrjuk és négy egyenlő részre osztjuk
- formázzunk kb. 40 cm hosszú hengereket a tésztából és helyezzük a tepsibe
- kenjük meg a bagettek tetejét kevés vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg köménymaggal, mákkal, szezámmaggal vagy durva szemű sóval
- végül a tetejüket ferdén vágjuk be és hagyjuk a tésztát még 30 percig meleg helyen kelni (ismét sütő 50 fok)
- a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a bagetteket megsütjük
- kb. 200 fokon (előmelegítve)
- kb. 180 fok (előmelegítve)
- 3-4. fokozat (előmelegítve)
kb. 25 perc
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése